Smeđi lan

Smeđi lan, savjeti, recepti i informacije

 

 

Laneno brašno: recepti
Sjemenke smeđeg lana: recepti

 

 

Smeđi lan sjeme

Ime lan dolazi od grčke riječi linon,a uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani. 

Smeđi lan je bogat kiselinama neophodnim za organizam: linolna, oleinska, palmitinska masna kiselina te alfa linolenska kiselina ili omega-3. Omega-3 masna kiselina zauzima gotovo polovicu svih masnoća u lanu. Zbog toga je smeđi lan  najbolji biljni izvor te kiseline.


Osim zdravih masnih kiselina, smeđi lan sadrži vitamine: B1, B2, C i E te kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, fosfor i kalij. Smeđi lan također ima veliku količinu topivih vlakana i antioksidans lignin. Lignin pomaže organizmu zbog svojih antikancerogenih svojstava. Posebno djeluje na rak dojke i debelog crijeva te protiv virusa, gljivica i bakterija.

Smeđi lan je odličan za:

    • gubitak viška kilograma,
    • prevenciju moždanog udara,
    • stabiliziranje šećera u krvi,
    • preventivno djelovanje na nastanak ateroskleroze,
    • olakšavanje bolesti kardiovaskularnog sustava,
    • smanjivanje i prevenciju bolova u zglobovima,
    • smanjivanje mogućnosti nastanka artritisa,
    • ubrzavanje probave
    • jačanje imuniteta,
    • smanjivanje upale mokraćnih puteva i mjehura,
    • smanjivanje mogućnosti nastanka žučnih kamenaca,
    • smanjivanje simptoma menopauze i valunga kod žena,
    • poboljšavanje zdravlja kose, kože i noktiju.

Smeđi lan pomaže pri kardiovaskularnim oboljenjima i u oporavku nakon srčanog udara te je djelotvoran u njegovoj prevenciji. Smanjuje naslage u arterijama i upale koje uzrokuju gubitak elastičnosti krvnih žila. Također, sjemenke lana sadrže i topiva vlakna koja pomažu u sprečavanju apsorpcije kolesterola u tijelu. 

Zbog svoje nestabilnosti na visokim temperaturama Laneno ulje nije namijenjeno za kuhanje, već se koristi za salate, uz namirnice kao svježi sir ili jogurt ili kao začin nakon završetka kuhanja.  Kad se konzumira s ostalom hranom, laneno ulje povećava prehrambene vrijednosti drugih namirnica. Smeđi lan (ulje i sjemenke) je najbolje kombinirati s povrćem iz porodice kupusnjača, proteinima životinjskog podrijetla, morskim plodovima te sojom.
Osim u prehrani, laneno ulje vrlo je učinkovito i u vanjskoj primjeni. Pospješuje zacjeljivanje ožiljaka, pomaže kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze i kožnih osipa te je vrlo blagotvorno za suhu kožu.

 

 

 

Laneno brašno

 

Laneno brašno: kupi ovdje

Laneno brašno

Međimurski jutarnji napitak
Sastojci:
2 kruške ili 1 jabuka – oguljene i sitno narezane (može bilo koje voće)
2 dl kefira
1 žlica Siladi lanenog brašna
Sve sastojke miksati u blenderu i konzumirati uz doručak.

Najukusnije je uz Siladi zobene palačinke.

 

 

 

 

 

 

Sjemenke smeđeg lana

 

Sjemenke smeđeg lana: kupi ovdje


Međimurski krekeri
2 šalice Siladi lanenih sjemenki
4 šalice vode
naribana jabuka, cimet, narezane banane, šumsko voće
Namočite sjemenke 30-ak minuta u vodi. Voće umiješajte u namočene i sluzave sjemenke. Dobivenu smjesu stavite na papir u tankom sloju (oko 5 mm) i pecite na 200 stupnjeva 20 minuta pa ih provjerite i okrenite na drugu stranu. Trajanje pečenja/sušenja ovisi o vremenu namakanja, tako da svakako sami provjerite hrskavost. Laneni krekeri su gotovi. Razlomite na komadiće kakve želite.

vrh stranice

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook Instagram