Koščično (bučino) ulje, golice, brašno: recepti i savjeti
Koščično ulje, koščično brašno, golice: recepti i informacije
Koščično ulje: recepti
Golice: recepti
Koščično brašno: recepti
Golice(i proizvodi od golica: Koščično ulje, Koščično brašno) su izvrstan izvor dijetalnih vlakana i mono-nezasićenih masnih kiselina, koje su vrlo bitne za zdravlje srca.
Sjemenke su koncentrirani izvori proteina, minerala i vitamina.
Golice su odličan izvor dijetalnih vlakana i mono-nezasićenih masnih kiselina, koje su dobre za zdravlje srca. O
sim toga, one su koncentrirani izvori proteina, minerala i vitamina. Na primjer, 100 g golica sadrži 559 kalorija, 30 g proteina, 110% RDA željeza, selena, cinka itd, bez kolesterola.
Oko 100g golica zadovoljava pola dnevnih potreba prosječne osobe za aminokiselinama, a kada usporedimo količinu bjelančevina u odresku i u golicama možemo zaključiti da je količina esencijalnih aminokiselina veća u golicama nego u mesu.
Golice i Koščično ulje su osobitno važni za održavanje zdravlja prostate i vezanih bolesti, te se njihovo redovito konzumiranje preporuča svim muškarcima.
100% Koščično ulje
100%Koščično ulje: kupi ovdje
Hladna juha od krastavaca
Sastojci:
2 dl jogurta
1 veći krastavac
1 češanj češnjaka
1 velika žlica 100 % koščičnog ulja Siladi
nekoliko listića svježe mente
sol
papar
Oguliti krastavac i 1 češanj češnjaka. U blender staviti jogurt i ostale sastojke te usitniti u jednoličnu smjesu.
Posoliti i popapriti prema ukusu. Može se poslužiti odmah, ali je bolje ako odstoji nekoliko sati u hladnjaku.
Golice
Golice: kupi ovdje
Međimurski kruh s bučnim golicama
50 g svježeg kvasca
1 šalica mlijeka
1 šalica kefira ili jogurta
1 čajna žličica Siladi cvjetnog meda
malo soli
300 g Siladi integralnog brašna
300 g Siladi brašna T-1100
100 g Siladi koščičnog brašna
2 žlice Siladi 100% Koščičnog ulja
prema potrebi malo mlake vode
50 g Siladi golica
U mlakom mlijeku rastopiti kvasac s malo meda i brašna.
Brašna pomiješati, dodati sol, kefir, bučino ulje i dignuti kvasac pa umijesiti glatko tijesto.
Ako je potrebno, dodati malo tople vode. Ostaviti pokriveno da stoji oko pola sata.
Kad se tijesto udvostruči, istresti ga na pobrašnjenu podlogu, dodati nasjeckane bučine koštice,
premijesiti, oblikovati kruh i ostaviti još pola sata da se diže na toplom.
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i staviti peći kruh oko 35 minuta. Za 15 minuta smanjiti temperturu na 180 stupnjeva.
Nakon 10-ak minuta drvenim štapićem provjerite je li kruh pečen – štapić mora biti suh.
Koščično brašno
Koščično brašno: kupi ovdje
Međimurske zelene kiflice
Sastojci:
25 dkg Siladi brašna T-1100
10 dkg Siladi koščičnog brašna
20 dkg margarina
10 dkg mljevenih Siladi golica
7 dkg šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
1 žlica praška za pecivo
Sve sastojke pomiješati u zdjeli. Zamijesimo i oblikujemo kiflice te pečemo na 180 stupnjeva, oko 12 minuta. Kad postanu žute sa strane, kiflice su gotove.
Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook Instagram