Siladi Čajevi
Siladi čajeve kupite ovdje: webshop
Čaj od sikavice: priprema
Čaj od korijena maslačka: priprema
Čaj od šipka: priprema
Siladi čajevi se većinom pripremaju na način da se 1 čajna žličica čaja prelije s 2,5-3 dl vruće vode i ostavi da odstoji 3-5 minuta.
Način pripreme za čajeve s posebnim postupkom pročitajte u nastavku ispod.
Čaj od sikavice: priprema
1 žličicu mljevenih sjemenki sikavice prelijte s 2-3 dl kipuće vode. Pustite stajati 10-15 minuta, a zatim procijedite. Napitak je najbolje popiti dok je topao te svježe pripremljen.
Sikavica se najviše koristi za obnovu i zaštui jetre. Sadrži spoj Silimarin za koji je znanstveno dokazano da obnavlja jetrene stanice i potiče njihov rast.Još neka ljekovita svojstva sikavice su: reguliranje šećera u krvi, njega i zaštita kože, sprečavanje pojave bubrežnih i žućnih kamenaca.
Kod uzimanja sikavice posavjetujte se sa svojim liječnikom.
Moguće su interakcije sa alkoholom, protuupalnim ljekovima, estrogenom, lijekovima za liječenje neplodnosti, anksioznosti, probavnog trakta te krvožilnog sustava.
Čaj od korijena maslačka: priprema
3 – 5 grama korijena staviti u mlaku vodu, grijati i kuhati dok ne zavri i 1 minutu nakon vrenja(oko 10 minuta sve zajedno).
Makne se s vatre, procijedi i pije 2-3 puta na dan, pola sata prije jela.
Maslačak je prikladan za kuru čišćenja jer pospješuje izlučivanje toksina, izbacivanje vode iz organizma i potiče djelovanje bubrega i jetre.
Kura čiščenja maslačkom se provodi kroz 4 do 6 tjedana 2 puta godišnje.
Korijen maslačka čisti organe koji su zaslužni za uklanjanje toksina iz tijela (jetru, žuč, bubrege i limfu ) na način da kroz urin izbacije štetne tvari iz organizma. Koristi se i za liječenje zatvora, akni,hepatitis,pomaže kod edema,artritisa, reume, žučnog kamenca… Korijen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, za prevenciju i liječenje bolesti dojki: ciste, karcinoma, tumora…
Korijen maslačka je odličan i za mršavljenje jer djeluje kao diuretik te je odličan za izbacivanje viška vode iz tijela i smanjivanje masnoće.
Čaj od šipka: priprema
Žličicu čaja staviti u 2,5 dl hladne vode i kuhati do vrenja. Kad zavrije, kuhati još 5 minuta, procijediti i piti.
Šipak je vrlo bogat vitaminom C , neki od njegovih povoljnih učinaka su:
-
- unos čaja od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala,
- zbog antiupalnih svojstva pomaže kod infekcije mokraćnog sustava,
- čisti dišne puteve i olakšava disanje (čisti sluz iz dišnih puteva),
- izuzetno je dobar kod sprečavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija (ovo svojstvo može zahvaliti izuzetnom bogatstvu vitamina),
- sprečava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica,
- stimulira mokrenje,
- sadrži polifenole koji štite raka i kardiovaskularnih,
- poboljšava cirkulaciju,
- pročišćava krv,
- pomaže kod mučnine,
- blago snižava krvne žile,
- pomaže kod dizenterije,
- pomaže kod padavice,
- pomaže kod kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru,
- ruža je izuzetno dobra za kožu, mišiće i kosti,
- pomaže kod probavnih tegoba (proljev),
- izuzetno dobar protiv reume,
- sprečava bolove zubi,
- pomaže kod detoksikacije organizma,
- djeluje umiruje, te sprečava stres,
- povećava imunitet cijelog organizma,
- jača, osvježava i povećava energiju.