Heljda (Fagopyrum esculentum)

 

 

Heljda je vrlo popularna i zdrava namirnica, jednostavna za pripremanje. Može se koristiti kao zamjena za rižu ili u varivima.

Budući da heljda ne pripada kategoriji žitarica, već pseudožitaricama, pogodna je za osobe oboljele od celijaklije i osobe osjetljive na gluten. Heljdino zrno bogato je ugljikohidratima, bjelančevinama, vitaminima B skupine i raznovrsnim mineralima: kalijem, magnezijem, fosforom, manganom…

Također je  dobar izvor vlakana koja pomažu uravnoteženju šećera i masnoća u krvi, a sadrži i triptofan koji sudjeluje u stvaranju serotonina (hormona sreće) te melatonina, koji je važan za dobar san i raspoloženje.

Heljda je lako probavljiva i nutritivno visokovrijedna namirnica, odlično grije tijelo pa se preporučuje u hladnim danima.

Nutricionističke vrijednosti 100g sirove heljdine kaše:

Kalorija: 343

Proteini 13.3 g

Ugljikohidrati 71.5 g

šećer ~

Vlakna 10 g

Masnoće 3.4 g

od kojih zasićene 0.74 g

Omega-3 0.08 g

Omega-6 0.96 g

trans masti ~

  

Heljdina kaša, parena

Heljdina kaša parena – 1kg

 

Međimurska heljda s vrganjima

Sastojci:

150 g parene hajdinske kaše Siladi

250 g vrganja

1 glavica luka

1 češanj češnjaka

timijan, sol, papar, crvena paprika

Luk nasjeckati, pržiti na malo ulja pa dodati oprane narezane vrganje i nasjeckani češanj češnjaka. Luk i vrganje pirjati, ako je potrebno podliti s malo vode. Kad vrganji omekšaju, dodati opranu i ocijeđenu hajdinsku kašu, lagano promiješati i dodati začine.

Prema potrebi podlijati s još vode i kuhati još desetak minuta, dok kaša ne omekša.

Heljdina kaša, natural >

Heljdina kaša natural – 1 kg

Međimurska juha od heljde

Sastojci:

1 luk

50 g heljdine kaše natural Siladi

korjenasto povrće: mrkva, celer, peršin

7,5 dl temeljca (domaći ili iz kocke)

1-2 žlice ulja

sjeckano lišće peršina

prema potrebi još papra i soli

1 češanj češnjaka

1 list sušenog lovora

Luk nasjeckati, pržiti na malo ulja pa dodati oprane narezane vrganje i nasjeckani češanj češnjaka. Luk i vrganje pirjati, ako je potrebno podliti s malo vode. Kad vrganji omekšaju, dodati opranu i ocijeđenu hajdinsku kašu, lagano promiješati i dodati začine.
Prema potrebi podlijati s još vode i kuhati još desetak minuta, dok kaša ne omekša.

Heljdino brašno

Heljdino integralno brašno – 1 kg

Međimurski trganci sa zeljem

Sastojci:

300 g Siladi brašna T-850

200 g Siladi heljdina brašna

1 jaje

sol

0,5 dl Siladi suncokretova ulja

vode prema potrebi

1 žlica kosane masti (ili maslaca prema želji)

1/2 glavice zelja

sol

Zamijesite tijesto od brašna, jaja, soli, ulja i vode. Tijesto trgajte i ubacujte u vrelu, slanu vodu. Kad isplivaju i kuhani su, ocijedite ih. Zelje sitno nasjeckajte i pržite na ulju, dok ne posmeđi. Kad je pečeno, dodati žlicu kosane masti (ili maslaca). U pečeno zelje dodati ocijeđene trgance i dobro promiješati. Ostaviti da kratko odstoji pa poslužiti.

Heljdina krupica

 

Heljdini slatki žganci

Sastojci:

100 g Siladi heljdine krupice

3 dl vode

žlica Siladi bagremova meda

1 oguljena i naribana jabuka

100 g miješanog bobičastog voća (jagode, maline)

50 g oraha

Vodu ugrijemo do vrenja, smanjimo vatru i polako stavljamo heljdinu krupicu. Uz neprekidno miješanje kuhamo oko 3- 5 minuta (do željene gustoće), umiješamo med i jabuku te izlijemo u zdjelicu. Ukrasimo voćem i orasima.