Proso (lat. Panicum)

 

Ova lako probavljiva žitarica sadrži više željeza od ostalih žitarica, a dobar je izvor cinka, kalcija, mangana i B vitamina. Ne sadrži gluten, pa se preporučuje u prehrani oboljelih od celijakije.

Kao žitarica poznata je nekoliko tisuća godina. U sjeverozapadnoj Kini pronađena je zdjelica sa rezancima od prosa, a poznavali su je i stari Gali i Rimljani. Proso je često bio hrana sirotinje, dok se u sadašnje vrijeme koristi sve više zato što ne sadrži gluten.

Proso sadrži čak 15 posto bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin.

 

Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima željeza, magnezija, mangana, fosfora i kalija,sadrži i fitokemikalije, uključujući fitinsku kiselinu, za koju se vjeruje da snižava kolesterol, te fitat, koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka.

 

Ova žitarica pripada alkalnoj skupini namirnica, što ga čini lako probavljivim i djeluje umirujuće na želudac.

Proso je pametan ugljikohidrat s puno vlakana i niskim postotkom šećera. Zbog toga ima i relativno nizak glikemijski indeks.

 

Smatra se da proso čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, regulira probavu i jača imunitet.

Preporučuje se u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora, trudnicama i dojiljama.

 

Prosena krupica – kupi ovdje

Međimurski puding od prosa

Sastojci za dvije pune zdjelice:
120 g Siladi prosene krupice (može više ili manje, ovisno o željenoj gustoći)
3 x 1,5 dl mlijeka
2 žlice sirovog kakao praha

ribana narančina korica (prema želji)
malo narančina soka
malo mahune vanilije
žličica Siladi cvjetnog meda (ili sladilo prema želji)

 

Mlijeko kuhajte u loncu, dok ne zavrije. Potom smanjite vatru na najmanje, dodajte prstohvat soli, prosenu krupicu, kakao i, uz stalno miješanje, kuhajte 7-10 minuta. Ako se jako zgusnulo, dodajte još mlijeka ili/i nastavite kuhati do željene gustoće.  Dodajte med, naranče , vaniliju i ostale začine prema želji, dobro pomiješajte i maknite s vatre. Ako vam se čini previše gusto, dodajte još mlijeka i začina prema želji. Gotov puding možete izliti u kalupe za kolače u veselim oblicima i pustiti da se ohlade 

 

Prosena kaša – kupi ovdje

Prosene pogačice s kiselim zeljem i kotletima

Sastojci:

300 g Siladi prosene kaše

600 ml vode

1 žličica soli

1 žličica maslaca

1 žlica Siladi brašna T-850

1 jaje

1 žlica nasjeckanog peršina

Za prilog:

3 žlice Siladi repičina ulja

1 glavica luka

500 g narezanog kiselog zelja

2 češnja češnjaka

2 žličice slatke mljevene paprike

4 svinjska kotleta

sol

crni mljeveni papar

2 žlice Siladi repičina ulja

Proso stavite kuhati u vrelu, posoljenu vodu. Kuhajte ga, dok ne upije svu vodu, a potom ga ohladite. Rashlađenom prosu dodajte rastopljeni maslac, brašno, jaje, malo začina prema želji i peršin te sve dobro promiješajte. Mokrim rukama oblikujte pogačice i posložite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 15-20 minuta. Na ugrijanom ulju pržite nasjeckani luk. Dodajte kiseli kupus i začine prema želji. Pirjajte, povremeno dolijevajući vodu, dok kupus ne omekša. Prije kraja umiješajte nasjeckani češnjak i crvenu papriku. Kotlete na rubovima malo zarežite, posolite i popaprite. Na vrućem ulju pecite kotlete s jedne i druge strane. Tople pogačice poslužite s pirjanim kiselim zeljem i kotletima.

Proseno brašno  – kupi ovdje

Međimurski kruhek

Međimurski kruhek

Sastojci:

1 kockica kvasca (ili 2 vrećice digo-kvasca)
400 g Siladi integralnog brašna

100 g Siladi prosenog brašna

80 g Siladi sjemenki suncokreta

80 g usitnjenih Siladi golica

80 g Siladi sjemenki lana

3 žlice Siladi jabučnog octa

oko 1/2 l mlake vode

 

Kvasac pomiješati s vodom. Dodati sve druge sastojke i dobro izmiješati mikserom s nastavcima za tijesto. Smjesa ne smije biti čvrsta, kao što je inače tijesto za kruh, nego žitka. Staviti u namašćeni kalup u hladnu pećnicu. Tijesto se ne ostavlja da se diže. Peći 60 minuta na 200 stupnjeva (vrući zrak – 50 minuta na 170 stupnjeva). Kruh istresti iz kalupa i eventualno dopeći još 10-ak min.