Heljda (Fagopyrum esculentum)
Heljda je vrlo popularna i zdrava namirnica, jednostavna za pripremanje. Može se koristiti kao zamjena za rižu ili u varivima.
Budući da heljda ne pripada kategoriji žitarica, već pseudožitaricama, pogodna je za osobe oboljele od celijaklije i osobe osjetljive na gluten. Heljdino zrno bogato je ugljikohidratima, bjelančevinama, vitaminima B skupine i raznovrsnim mineralima: kalijem, magnezijem, fosforom, manganom…
Također je dobar izvor vlakana koja pomažu uravnoteženju šećera i masnoća u krvi, a sadrži i triptofan koji sudjeluje u stvaranju serotonina (hormona sreće) te melatonina, koji je važan za dobar san i raspoloženje.
Heljda je lako probavljiva i nutritivno visokovrijedna namirnica, odlično grije tijelo pa se preporučuje u hladnim danima.
Nutricionističke vrijednosti 100g sirove heljdine kaše:
Kalorija: 343
Proteini 13.3 g
Ugljikohidrati 71.5 g
šećer ~
Vlakna 10 g
Masnoće 3.4 g
od kojih zasićene 0.74 g
Omega-3 0.08 g
Omega-6 0.96 g
trans masti ~
Heljdina kaša, parena
Međimurska heljda s vrganjima
Sastojci:
150 g parene hajdinske kaše Siladi
250 g vrganja
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
timijan, sol, papar, crvena paprika
Luk nasjeckati, pržiti na malo ulja pa dodati oprane narezane vrganje i nasjeckani češanj češnjaka. Luk i vrganje pirjati, ako je potrebno podliti s malo vode. Kad vrganji omekšaju, dodati opranu i ocijeđenu hajdinsku kašu, lagano promiješati i dodati začine.
Prema potrebi podlijati s još vode i kuhati još desetak minuta, dok kaša ne omekša.
Heljdina kaša, natural >
Međimurska juha od heljde
Sastojci:
1 luk
50 g heljdine kaše natural Siladi
korjenasto povrće: mrkva, celer, peršin
7,5 dl temeljca (domaći ili iz kocke)
1-2 žlice ulja
sjeckano lišće peršina
prema potrebi još papra i soli
1 češanj češnjaka
1 list sušenog lovora
Luk nasjeckati, pržiti na malo ulja pa dodati oprane narezane vrganje i nasjeckani češanj češnjaka. Luk i vrganje pirjati, ako je potrebno podliti s malo vode. Kad vrganji omekšaju, dodati opranu i ocijeđenu hajdinsku kašu, lagano promiješati i dodati začine.
Prema potrebi podlijati s još vode i kuhati još desetak minuta, dok kaša ne omekša.
Heljdino brašno
Heljdino integralno brašno – 1 kg
Međimurski trganci sa zeljem
Sastojci:
300 g Siladi brašna T-850
200 g Siladi heljdina brašna
1 jaje
sol
0,5 dl Siladi suncokretova ulja
vode prema potrebi
1 žlica kosane masti (ili maslaca prema želji)
1/2 glavice zelja
sol
Zamijesite tijesto od brašna, jaja, soli, ulja i vode. Tijesto trgajte i ubacujte u vrelu, slanu vodu. Kad isplivaju i kuhani su, ocijedite ih. Zelje sitno nasjeckajte i pržite na ulju, dok ne posmeđi. Kad je pečeno, dodati žlicu kosane masti (ili maslaca). U pečeno zelje dodati ocijeđene trgance i dobro promiješati. Ostaviti da kratko odstoji pa poslužiti.
Heljdina krupica
Heljdini slatki žganci
Sastojci:
100 g Siladi heljdine krupice
3 dl vode
žlica Siladi bagremova meda
1 oguljena i naribana jabuka
100 g miješanog bobičastog voća (jagode, maline)
50 g oraha
Vodu ugrijemo do vrenja, smanjimo vatru i polako stavljamo heljdinu krupicu. Uz neprekidno miješanje kuhamo oko 3- 5 minuta (do željene gustoće), umiješamo med i jabuku te izlijemo u zdjelicu. Ukrasimo voćem i orasima.