Raž(Secale)

raž - kruh

Recepti od raženog brašna
Recepti od raženih mekinja
Recepti od ražene kaše

Raž je jedna od najvažnijih žitarica,a budući da nema vanjski zaštitni sloj, kao i pšenica može se koristiti bez ikakve prerade.

Energetska i nutritivna vrijednost
Ne prerađena(ne kuhana) raž u 100 g sadrži:
11 g vode,
70 g ugljikohidrata,
15 g proteina i
2,5 g masti. Energetska vrijednost iznosi 335 kcal / 1400 kJ u 100 g.

Proizvodi od raži, kao što su brašno i kruh, izvrstan su izvor prehrambenih vlakana. Od minerala odličan je izvor mangana (100% RDA), selena (66% RDA), fosfora (47% RDA), magnezija (40% RDA), cinka (37% RDA), kalija (13,2% RDA).

Bogata je vitaminima B kompleksa: odličan je izvor pantotenske kiseline (29% RDA), niacina (27% RDA), tiamina (26% RDA), dobar je izvor riboflavina (19% RDA) i B6 (17% RDA).

Raženi kruh ima minimalan sadržaj glutena, a vrlo visok sadržaj topivih i netopivih vlakana. Vlakna pomažu probavi,reguliraju rad crijeva te pomažu kod održavanja razina šećera i kolesterola.

Ženama u menopauzi se preporuča konzumiranje žitarica šest puta tjedno, radi očuvanja zdravlja srčanog sustava.

Mangan i magnezij su važan sastojak u raži. Mangan štiti od utjecaja slobodnih radikala i pomaže regulaciji rada štitnjače, a magnezij je važan kod opuštanja mišića i zdravlja kostiju.

 

 

Raženo brašno

 

 

 

Raženo brašno: kupi ovdje

Raženi voćni kolač
raž kolač
300 g raženog brašna Siladi
300 g kukuruznog brašna Siladi
2 kvasca instant
100 g šećera
2 jaja
400 ml vrele vode
100 ml tople vode
100 g suhih šljiva
100 g sušenih jabuka
100 g sušenih krušaka

Kukuruzno brašno zalijte vrelom vodom, promiješajte i ohladite.
Kvasac razmutite u toploj vodi i malo šećera te ostavite da se diže oko 5 minuta.

Raženom brašnu dodajte šećer, jaja, narezano suho voće, dignuti kvasac, pripremljeno kukuruzno brašno pa zamijesite tijesto.
Oblikujte kruščiće i stavite ih na pobrašnjen lim i ostavite da se diže na toplom, 15 minuta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45 minuta.

 

 

Ražene mekinje

 

 

 

Ražene mekinje: kupi ovdje

Međimurski doručak od raženih mekinja

60 g Siladi zobenih pahuljica
1 žlica Siladi raženih mekinja
1 žlica Siladi oraha, sitno nasjeckanih
1 jabuka (oguljena i naribana)
150 ml mlijeka
1 žlica Siladi bagremova meda

Zagrijte mlijeko. U posudu stavite sve ostale sastojke pa prelijte toplim mlijekom i dobro promiješajte.
Ostavite 10 minuta da nabubri. Prema želji posipajte s malo cimeta.

 

 

Ražena kaša

 

Ražena kaša:

Salata od ražene kaše


350 g kuhane raži
30 grama maslaca
1 žlica vrhnja
začini po želji: slatka paprika, papar,sol…
2 žlice Siladi 100% koščičnog ulja
20 g lagano zdrobljenih Siladi golica
1 lovorov list
1 žlica povrtnog temeljca

Raž namočite preko noći.
Namočenu raž skuhajte u vodi s listom lovora i povrtnim temeljcem.
Kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša pa ugasite vatru i ostavite da raž još nabuja. Ocijedite, izvadite lovor te umiješajte maslac i začine.
Na kraju prelijte Siladi koščičnim uljem i posipajte bučinim golicama.