Kukuruz (Zea mays)

 

Kukuruz: recepti,savjeti i opće informacije:

Recepti od kukuruznog brašna
Recepti od kukuruzne kaše
Recepti od kukuruzne krupice
Recepti od brašna bijelog kukuruza
Recepti od bijele kukuruzne krupice

Kukuruz

Kukuruz je jednogodišnja biljka podrijetlom iz Srednje Amerike. U Europu je došao u 16. stoljeću. Za vrijeme kuhanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekule koje štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza pa on štiti od raka, bolesti srca, katarakte, Alzheimerove bolesti.
Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišen kolesterol, folnom kiselinom, što čuva krvožilni sistem, vitaminom B1, važnim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji nam daju brzo raspoloživu energiju. Kukuruz je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij. Bogatstvo prehrambenih vlakana čini ovu namirnicu posebno vrijednom.
Doprinos kukuruza zdravlju srca i krvnih žila ne leži samo u zavidnom sadržaju prehrambenih vlakana koje “uništavaju” povišen kolesterol, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B3 i magnezija.

 

 

Kukuruzno brašno

 

 

Kukuruzno brašno: kupi ovdje

Bakina Zagorska zlevkakukuruz: zlevka

120 g kukuruznog brašna Siladi
150 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
3 jaja
100 ml suncokretova ulja Siladi
170 g otopljenog maslaca
180 g šećera
1 manja žlica soli
½ kg domaćeg kravljeg sira
350 ml mlijeka
200 ml domaćeg kiselog vrhnja

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Promiješajte jaja i šećer.
U smjesu dodajte sve preostale sastojke, osim kiselog vrhnja. Izlijte smjesu u lim koji ste prethodno premazali maslacem. Uzmite žlicu po žlicu kiselog vrhnja i lagano stavljajte na smjesu koju ste izlili u lim. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Zlevka mora dobiti lijepu zlatno-smeđu boju.

 

 

Kukuruzna kaša

 

 

Kukuruzna kaša: kupi ovdje

Međimurska kaša

2 jaja
6 žlica Siladi kukuruzne kaše
1 l mlijeka
1 žličica soli
1 žlica Siladi ulja od repice ili domaće masti.
papar prema želji
U jednoj posudi pomiješamo u jednoličnu smjesu jaja, sol, kukuruznu kašu, pola litre mlijeka.
U duboku tavu staviti mast i neka se lagano grije na vatri te uliti smjesu od kukuruzne kaše i stalno miješati pjenjačom, dok se ne zgusne.
Postupno dodavati preostalo mlijeko. Dalje na laganoj vatri miješati još oko 15 minuta, dok se kaša ne skuha.

 

 

Kukuruzna krupica

 

 

Kukuruzna krupica: kupi ovdje

Međimurski žganci

250 g Siladi kukuruzne krupice
1 l vode
4 žlice Siladi suncokretova ulja
50 g golica
0,5 dl 100 % Siladi koščičnog ulja
soli prema želji

U kipuću vodu dodajte ulje i sol. Posudu s vodom maknite s vatre pa, uz stalno miješanje, dodajte krupicu.
Vratite natrag na vatru i, uz stalno miješanje, kuhajte oko 7 minuta (do željene gustoće). Palentu izlijte u veliku tavicu i kratko pecite.
Posipajte vrućim pečenim golicama i prelijte koščičnim uljem.

 

 

Brašno bijelog kukuruza

 

 

Bijeli kukuruz-brašno: 

Međimurski nokleci

400 g Siladi brašna bijelog kukuruza
400 g Siladi raženog brašna
1 žličica soli
600 ml vode
Za posluživanje:
150 ml Siladi 100% koščičnog ulja
200 g luka

Kukuruzno brašno poparite s malo kipuće vode, dodajte raženo brašno i sol te s vodom umijesite tvrdo tijesto.
Tijesto razvaljajte na debljinu oko 1 cm, a potom ga narežite na kockice.
Tako pripremljene kockice tijesta kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 15-ak minuta.
Na bučinu ulju kratko pecite nasjeckani luk i prelijte preko kuhanog tijesta.

 

 

Bijela kukuruzna krupica

 

 

Bijeli kukuruz- krupica: 

Međimurski bijeli žganci

200 g krumpira
250 g Siladi krupice bijelog kukuruza
1 litra vode
malo soli

Umak od vrhnja
300 ml domaćeg vrhnja
1 velika glavica luka
oko 50 ml Siladi repičina ulja

Krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte u posoljenoj vodi.
Kad je potpuno mekan, izmiksajte ga ili zdrobite u toj istoj vodi. Nastavite kuhati i dodajte krupicu, uz stalno miješanje. Miješajte plosnatom kuhačom za žgance te kuhajte, dok smjesa ne postane gusta i počne pucketati. Dodajte brašno prema potrebi. Vrhnje kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok ne promijeni boju (oko 15 minuta). Luk sitno nasjeckajte i pržite ga, dok lagano ne posmeđi. Prosijajte ga na metalnom situ.
Posluživanje
Na tanjure odvajajte žgančiće žlicom koju ste namočili u masnoću, prelijte vrhnjem i posipajte lukom.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook Instagram

vrh stranice