Zob (lat. Avena sativa)
Zob: recepti,savjeti i opće informacije:
Recepti od zobenih pahuljica
Recepti od zobenog brašna
Recepti od zobene kaše
Recepti od neoljuštene zobi
Recepti od zobenih mekinja
Zob je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, sadrži vitamine: tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 te folnu kiselinu.
Ova hranjiva namirnica također obiluje i važnim mineralima, poput fosfora, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cinka, bakra i mangana.
Zob se u prehrani najviše koristi za snižavanje kolesterola, reguliranje menstrualnog ciklusa, liječenje osteoporoze, probavnih problema te ostalih infekcija urinarnog trakta.
Zbog svojeg posebnog sastava zob ima niski glikemijski indeks i pomaže u reguliranju razine šećera u krvi te se posebno preporuča osobama oboljelima od dijabetesa.
Zob ne sadrži gluten, već protein avenin koji, iako srodan glutenu, ne izaziva probleme kod velike većine ljudi osjetljivih na gluten (izvor )
te se uz savjetovanje s liječnikom preporučuje u prehrani ljudi oboljelih od celijaklije jer povećava apsorpciju minerala i iskoristivost vlakana u organizmu.
Energetska vrijednost 100 g sirovog zrna zobi iznosi:
389 kcal / 1628 kJ
66 % ugljikohidrata,
17 % proteina i
7 % masti.
Od minerala zob sadrži fosfor (523 mg), kalij (429 mg), magnezij (177 mg), kalcij (54 mg), željezo (4,7 mg), cink (4 mg), bakar (0,6 mg) i mangan (5 mg).
Od vitamina sadrži vitamine B kompleksa: tiamin(B1): 0,7 mg, riboflavin (B2): 0,1 mg, niacin (B3) 1 mg, pantotensku kiselinu (1,3 mg), vitamin B6 (0,1 mg), folnu kiselinu (33,6 μg). Zob na 100 g sadrži 10,6 g dijetalnih vlakana.
Zobene pahuljice
Zobene pahuljice: kupi ovdje
Međimurski keksići
155 g Siladi brašna t-1100
55 g smeđeg sećera (može i bijeli)
150 g ribanih jabuka
100 g Siladi zobenih pahuljica
1 jaje
50 g maslaca
120 g Siladi oraha
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
50 g Siladi cvjetnog ili bagremovog meda
50 g čokolade
Maslac, šećer i med izmiješati, dodati jaje i zobene pahljice. U brašno dodati prašak za pecivo i sol. Naizmjenice dodati naribane jabuke, pomiješane s cimetom, brašno, orahe, grožđice i nasjeckanu čokoladu. Izmiješati da se sve poveže, slagati kuglice i stavljati na papir za pečenje. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i peći 15-20 minuta.
Zobeno brašno
Zobeno brašno: kupi ovdje
Ružičaste palačinke
1 banana
130 g Siladi zobenog brašna
2 jaja
100 g posnog sira
1 žličica arome vanilije
1 žličica Siladi praha aronije
prstohvat soli
2 žličice praška za pecivo
0,5 dl mlijeka
Navedene sastojke dobro pomiješati. Tavu za palačinke zagrijemo i na laganoj vatri pečemo smjesu. Kad primijetite mjehuriće na gornjoj strani, okrenuti i peći do kraja. Poslužiti uz Siladi bagremov med te svježe voće i orahe.
Zobena kaša
Zobena kaša: kupi ovdje
Domaća zob z vrganjima
1/2 kg svježih vrganja (može i druge gljive)
1 manja crvena paprika
1 srednja glavica ljubičastog luka
malo peršina
0,5 dl Siladi repičina ulja
soli i papra prema želji
250 g Siladi zobene kaše
0,5 l temeljca ili vode + za podlijevanje prema potrebi (3 dl)
Luk nasjeckati na sitne kockice te staviti na zagrijano repičino ulje da malo postakleni, dodati nasjeckanu papriku, malo posoliti i zalijati s 0,5 l temeljca, ostaviti 5 minuta da se malo pirja.
Isjeckati očišćene vrganje na kockice te ih dodati na luk i papriku. Nakon 10 minuta pirjanja, dodati žličicu vegete, malo posoliti i blago popapriti. Dodati opranu zob i nasjeckani peršin, podlijati ostatkom temeljca i kuhati 20 minuta da zob omekša i temeljac dovoljno ispari. Poslužiti uz Siladi kukuruznu krupicu ili pečenu piletinu.
Neoljuštena zob
neoljuštena zob: kupi ovdje
Napitak od neoljuštene zobi
4velike žlice Siladi neoljuštene zobi
0,5l vode
limun po želji
Siladi cvjetni med ili bagremov med po želji
4 velike žlice neljuštene zobi staviti kuhati u pola litre vode 20 minuta.
Ostaviti zob da se slegne, procijediti i piti čaj tijekom dana.
Može se dodati malo limuna i meda.
Zobene mekinje
Zobene mekinje: kupi ovdje
Keksići od zobi
Sastojci:
2 šalice zobenih mekinja
1 čvrsti jogurt
sušene brusnice – namočiti pola sata pa procjediti
1-2 žlice Siladi cvjetnog meda
prašak za pecivo
vanilin šećer
korica limuna
mlijeko (ako je potrebno)
Zobene mekinje pomiješamo s praškom za pecivo, jogurtom, medom, brusnicama. Ako je presuho, dodajte malo mlijeka. Prema želji naribajte koricu limuna ili dodajte vanilin šećer. Dobro izmiješajte sastojke žlicom.
Pećnicu zagrijemo na 180°, a za to vrijeme na lim, na papir za pečenje, posložimo okrugle kolačiće od smjese. Pečemo, dok se keksići ne stisnu i ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju, 10-ak minuta. Paziti da ne zagori odozdo, kako med ne bi postao gorak
Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook Instagram