Pšenica
Pšenica: recepti,savjeti i opće informacije:
Recepti od pšeničnog brašna t-550
Recepti od pšeničnog brašna t-850
Recepti od pšeničnog brašna t-1100
Recepti od pšeničnog integralnog brašna
Recepti od pšenične krupice
Recepti od pšeničnih mekinja
Recepti od pšenične kaše
Za pšenicu se smatra da potječe iz jugozapadne Azije, a najstariji arheološki nalazi o uzgoju pšenice dolaze iz Turske. Počela se uzgajati 7 000 godina prije Krista, a i danas je najvažnija žitarica na svijetu.
Energetska vrijednost u 100 g zrna pšenice: 339 kcal . Od toga sadrži 71% ugljikohidrata, 13% proteina i 2,5% masti, prosječan sadržaj dijetalnih vlakana u integralnom pšeničnom brašnu je oko 11%, a u pšeničnim mekinjama čak oko 40%.
Pšenica je odličan izvor minerala : željezo (35% RDA),magnezij (48% RDA),fosfor (64% RDA), bakar (61% RDA), cink (28% RDA), selen (128% RDA)i mangan ( 60% RDA) i .
Pšenica je odličan izvor vitamina: niacin ( 35% RDA), tiamin ( 35% RDA), folne kiseline ( 13% RDA), piridoksin ( 21% RDA) i pantotenske kiseline (19% RDA) .
Pšenično brašno T-550
Pšenično brašno T-550: kupi ovdje
Medenjaci
250 g šećera
300 grama Siladi brašna T-550
150 g Siladi lješnjakova brašna
1 paketić praška za pecivo
250 ml mlijeka
150 g maslaca
3 žlice Siladi bagremova meda
4 jaja
malo cimeta, mljevenog klinčića, korice od limuna (prema želji)
3 žlice kakaa
Izmiješajte sve suhe sastojke. Mlijeko zagrijte (ne smije kipjeti) i dodajte maslac da se otopi. Mlijeko, maslac, jaja i med dodajte u suhe sastojke. Miješajte, dok ne postane homogena masa. Smjesu stavite na namašćeni lim i pecite na 200°C oko 15 minuta.
Pšenično brašno T-850
Pšenično brašno T-850: kupi ovdje
Trganci sa špekom i vrhnjem
500 g Siladi brašna T-850
2-3 dl mlake vode
žličica soli
100 g podravskog špeka ili pancete
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica kosane masti ili Siladi repičina ulja
Brašno zamijesiti s mlakom vodom, uz dodatak malo soli. Ostavite da malo odstoji.
Za to vrijeme ugrijati posoljenu vodu. Tijesto razvaljati na debljinu prsta, narezati na trake, trgati prstima i puštati u vrelu vodu.
Kuhati 10-15 minuta. Špek narezati na kockice, u tavu staviti žlicu kosane masti. Ako nemate mast, možete staviti žlicu ulja.
Zagrijte i dodajte na to narezani špek i sve još malo pržite. Kad su trganci kuhani, procijedite ih i stavite u tavu na prženu mast i špek.
Na sve to stavite nekoliko žlica kiselog vrhnja i sve dobro promiješajte.
Pšenično brašno T-1100
Pšenično brašno T-1100: kupi ovdje
Šiškrlini
1,2 kg krumpira
500 g Siladi brašna T-1100
1 jaje
1 žličica soli
Za preljev:
150 g maslaca
50 g krušnih mrvica.
Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite ga i naribajte. Brašno i sol pomiješajte, dodajte krumpir, jaje i zamijesite tijesto. Tijesto oblikujte u valjke debele poput prsta i režite ih na dužinu od 3 cm. Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi 5 minuta. Kuhane šiškrline prelijte krušnim mrvicama, koje ste pekli na maslacu.
Pšenično brašno integralno
Pšenično brašno integralno: kupi ovdje
Starinski međimurski kruh
1/2 l vode
žlica soli
700 g Siladi pšeničnog integralnog brašna
svježi kvasac
10 g Siladi bučinih golica
10 g Siladi suncokretovih sjemenki
10 g Siladi međimurskog lana
šalica Siladi suncokretova ulja
Brašno pomiješajte sa žlicom soli, dodajte ulje. Napravite rupu u sredini i dodajte kvasac rastopljen u malo tople vode.
Zamijesite, prekrijte krpom, pustite da se tijesto počne dizati te nakon toga umijesite sjemenke.
Premijesite, prekrijte krpom i stavite na toplo. Dignuto tijesto stavite u namašćeni kalup, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite, dok kora ne otvrdne i potamni.
Pšenična krupica
Pšenična krupica: kupi ovdje
Međimurska pita od tikvica
oko 1 kg mladih tikvica
50 g Siladi brašna T-550
100 g Siladi pšenične krupice
1 vrećica praška za pecivo
5 jaja
250 g svježeg sira
0,5 dl Siladi 100 % koščičnog ulja
papar
sol
Tikvice operite, naribajte i ostavite sa strane (nemojte ih soliti). Brašno, pšeničnu krupicu i prašak za pecivo izmiješajte.
Jaja razmutite te umiješajte sir, papar i sol. Dodajte u smjesu brašno i na kraju umiješajte tikvice.
Vatrostalnu posudu, promjera 28 cm, premažite maslacem i posipajte grizom pa ulijte pripremljenu smjesu.
Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta (dok lijepo ne porumeni). Pri posluživanju, lagano začinite koščičnim uljem.
Pšenične mekinje
Pšenične mekinje: kupi ovdje
Međimurski doručak od pšeničnih mekinja
60 g Siladi zobenih pahuljica
1 žlica Siladi pšeničnih mekinja
1 žlica Siladi oraha, sitno narezanih
1 narezana banana
150 ml mlijeka
1 žlica Siladi cvjetnog meda
Zagrijte mlijeko. U posudu stavite sve ostale sastojke pa prelijte toplim mlijekom i dobro promiješajte.
Ostavite 10 minuta da nabubri. Prema želji posipajte s malo cimeta.
Pšenična kaša
Pšenična kaša: kupi ovdje
Međimursko slatko od pšenice
250 g Siladi međimurske pšenice
1 šaka mljevenih Siladi oraha
2 šake nasjeckanih oraha
2-4 žlice Siladi cvjetnog meda
2-3 komada kiselih jabuka
1 žličica suhog đumbira
žličica cimeta (može i manje, prema želji)
1 čaša slatkog vrhnja ili čvrstog jogurta
Pšenicu operite i namočite preko noći. Kuhajte 250 g pšenice u 7 dl vode 45 minuta (dok pšenica ne omekša).
Dok se pšenica kuha, sameljite šaku oraha. Drugi dio oraha nasjeckajte, jabukama odstranite koru, naribajte na grubo.
Sve sastojke pomiješajte u posudi i dodajte med prema želji.