Ječam(Hordeum vulgare)

 

Ječam: recepti,savjeti i opće informacije:

Ječam

By Sanjay AcharyaOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

 


Recepti od ječmenih mekinja
Recepti od ječmene kaše
Recepti od ječmene krupice
Recepti od ječmenog brašna

Ječam je jednogodišnja biljka iz porodice trava i smatra se jednom od najstarijih žitarica u Europi. Ječam je žitarica koja uspijeva u hladnijim krajevima. Koristi se za proizvodnju kruha, slada, piva, viskija, kavovina, stočne hrane i dr. i zauzima četvrto mjesto u svjetskoj proizvodnji žitarica.

U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije, obiluje nezasićenim masnim kiselinama (koje smanjuju razine kolesterola u krvi). Sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod.

Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana(69% preporučene dnevne količine na 100 g), koja pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu sportaša, i svih drugih koji se žele uravnoteženo hraniti.

ječam nutritivna tablica

 

Ječmene mekinje

Ječmene mekinje: kupi ovdje

Međimurski doručak od ječmenih mekinja
60 g Siladi zobenih pahuljica
1 žlica Siladi ječmenih mekinja
1 žlica Siladi oraha, sitno nasjeckanih
2 kruške (oguljene i naribane)
150 ml mlijeka
1 žlica Siladi bagremova meda
1 žlica grožđica

Zagrijte mlijeko. U posudu stavite sve ostale sastojke pa prelijte toplim mlijekom i dobro promiješajte.

Ostavite 10 minuta da nabubri. Prema želji posipajte s malo cimeta.

 

Ječmena kaša

 

Ječam-ričet

Ječmena kaša: kupi ovdje

Međimurski ričet

250 g slanine (ili suhog mesa)
250 g crnog graha
250 g Siladi ječmene kaše
30 g luka
40 g masti
2 mrkve
2 češnja češnjaka
sol
papar
mljevena slatka paprika

Grah namočite preko noći. Prvo staviti kuhati samo grah (u mlaku vodu, nikako vruću).

Nakon 10 minuta kuhanja, vodu proliti te dodati novu za kuhanje (mlaku).

Dok čekate da voda prokuha, nasjeckajte luk, češnjak i mrkvu te stavite u lonac. Nakon 40 minuta kuhanja, dodajte ječam i 200 g suhog mesa/slanine.

Kuhajte još pola sata.U tavici pržite luk i ostatak slanine na malo masti. Dodajte brašno, kratko pržite te dolijte vodu.

Sve umiješajte u grah. Još kratko prokuhajte i poslužite.

 

 

 

Ječmena krupica 

Ječmeni žganci


4 dl vode
100 g ječmene krupice
malo soli
žličica maslaca
malo pržene slanine
Vodu posolite i kada zavrije, smanjite vatru i polako dodajte ječmenu krupicu.

Kuhajte 10 minuta ili do željene gustoće. Ukrasite prženom slaninom i servirajte kao samostalno jelo ili uz pečenje.

 

Ječmeno brašno

 

Ječmeno brašno: kupi ovdje

Ječmene lepinjice
250 g  Siladi ječmenog brašna
100 g Siladi pšeničnog brašna T-550
3 jaja
sol
žličica sušenog kopra
2 žlice Siladi suncokretova ulja
pola žličice ljute mljevene paprike
150-200 ml mlijeka
Siladi repičino ulje (za prženje)

Od ječmenog i pšeničnog brašna, razmućenih jaja, malo soli, kopra, mljevene paprike i mlijeka umijesite tijesto.

Tijesto mora biti mekše i glatko. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto debljine oko 1 cm. Okruglim kalupom vadite pogačice promjera 5-8 cm.

Pržite ih u dubokom ulju do zlatno-žute boje.
Odlično ide uz umak od češnjaka, kopra i kiselog vrhnja.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook Instagram

vrh stranice