Pir (Triticum spelta)
Pir: recepti,savjeti i opće informacije:
Recepti od pirovog brašna
Recepti od pirove kaše
Recepti od pirove krupice
Recepti od pirovih mekinja
Pir je žitarica slatko-orašastog okusa i bliski je srodnik pšenice. Naziva se i prapšenicom jer stoljećima nije modificirana, već je do danas zadržala svoje prvobitne karakteristike.
Pir je otporan na štetočine i za uzgoj nisu potrebni pesticidi te je vrlo cjenjen u biodinamičkom uzgoju.
Pir sadrži visokokvalitetne i za život neophodne bjelančevine (12 – 20%), bogat je kompleksnim ugljikohidratima (do 75%) i biljnim vlaknima.
Pir sadrži sve minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) koji su potrebni za izgradnju kostiju i zglobova
kao i elektrolite za normalan protok nervnih impulsa i mišićne kontrakcije.
Važno je naglasiti da pirovo brašno nije bezglutenska namirnica,ali, gluten iz pirova brašna ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena :
lakše je probavljiv, ne uzrokuje probavne tegobe niti alergijske reakcije.
Pir osigurava i rezerve minerala u tijelu te regulira kiselost organizma.
Sadrži visokokvalitetne masti s visokovrijednim nezasićenim masnim kiselinama kao i vitamine topljive u mastima A, E i D.
Pir obiluje i vitaminima topljivim u vodi B1, B2, B6 koji u crijevima služe za sintezu ostalih životno važnih tvari kao što je folna kiselina.
U piru nalazimo rodanid ili tiocijanat koji prirodno potiču protuupalna, imunostimulirajuća, antialergijska i tumor-inhibirajuća svojstva organizma.
Pirovo brašno može zamiijeniti pšenično brašno u svim receptima, samo kod pripreme treba smanjiti količinu vode(tekućine) za 25%.
Kod pripreme dizanih tijesta uz prašak za pecivo potrebnoje dodati i 1 žličicu sode bikarbone koja će pomoći u dizanju tijesta.
Pirovo brašno
Pirovo brašno: kupi ovdje
Međimurski trganci od pirova brašna s jabukama
300 g Siladi brašna T-850
25 g mljevenih golica Siladi (može i koščično brašno)
150 g Siladi pirova brašna
150-200 ml vode
150 g filea pilećih prsa
1 luk
1 jabuka (kiselija)
2 žlice ulja
sol
Na ulju pržimo sitno nasjeckani luk, dok ne postakleni. Dodamo na kockice narezanu piletinu, začinimo solju i paprom te pirjamo do zlatno-žute boje. Jabuku narežemo na kockice i dodamo u tavu, pirjamo dok ne omekša (10-ak min). Od brašna, vode, soli i mljevenih bučinih koštica zamijesimo tijesto za trgance. Tijesto trgamo i stavljamo u vrelu, slanu vodu i kuhamo, dok ne isplivaju na površinu. Kuhane trgance ocijedimo, stavimo u tanjur i dodamo piletinu s jabukom.
Pirova kaša
Pirova kaša: kupi ovdje
Međimurska salata od pira
200g Siladi pirove kaše
1 manja glavica luka, sitnije nasjeckanog
1 češanj češnjaka, nasjeckani
2 rajčice, sitnije narezane
1 krastavac salatar
2 jušne žlice Siladi jabučnog octa
sol i papar prema želji
Siladi 100% Koščično ulje po želji
pola glavice radiča
sjeckani peršin prema želji
Pir isperite, procijedite i stavite u posudu. Prelijte ga vodom. Na 200 g pira stavite 6 dl vode. Dodajte nekoliko prstohvata soli.
Pokrijte i kuhajte približno sat i pol. Vatra za kuhanje neka bude srednje jaka. Kada sve zakuha, vatru smanjite.
Ako ste prethodnog dana sjemenke namočili, kraće će se kuhati.
Povrće narežite i kad je pir kuhan, sve sastojke lagano izmiješajte.
Umjesto rajčice i krastavca možete dodati neko drugo sezonsko povrće (papriku, celer, mrkvu, tikvice)
te mahunarke poput graška, graha, mahuna, slanutka. Staviti u hladnjak da stoji 20 minuta i servirati uz roštilj.
Pirova krupica
Pirova krupica: kupi ovdje
Međimurski griz od pira
300 ml mlijeka
prstohvat soli
žličica vanilin šećera
50 g Siladi pirove krupice
2 žlice Siladi zobenih mekinja
tri kocke tamne čokolade
žličica kakao praha
Stavite mlijeko u posudu, dodajte mu prstohvat soli i vanilin šećer.
Kad se malo ugrije (prije nego zavrije), dodajte i pirov griz pa miješajte, dok se ne počne zgušnjavati.
Prije kraja dodajte i zobene mekinje te kuhajte, neprestano miješajući do željene gustoće.
Izlijte griz na tanjur i ukrasite čokoladom te kakao prahom
Pirove mekinje
Pirove mekinje: kupi ovdje
Međimurski slani muffini
100 g pilećeg filea
2 jaja
3 čajne žličice kremastog posnog sira
6 čajnih žličica Siladi pirovih mekinja
1/2 čajne žličice praška za pecivo
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Piletinu izrežite na kockice pa lagano pržite na tavi, bez masnoća. Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Žumanjcima dodajte posni sir i pšenične mekinje, dodajte piletinu i prašak za pecivo pa sve dobro promiješajte da se sljubi.
Bjelanjke mutite, dok ne dobijete čvrsti šlag. Nježno šlag umiješajte u drugu smjesu pa potom mješavinu velikom žlicom stavljajte u kalupe za muffine.
Pecite na 200 stupnjeva 15-20 minuta.
Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook Instagram