Konoplja (Cannabis sativa L.)
Konopljino ulje, brašno, sjemenke: recepti i informacije
Konopljino ulje: recepti
Konopljino brašno: recepti
Konopljine sjemenke: recepti
Konoplja je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži sve 22 aminokiseline potrebne za normalno funkcioniranje našeg organizma.
Bogata je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Omega kiseline pomažu u staničnom i moždanom zdravlju.
Konoplja također pomaže u liječenju depresije, krvotoka i krvnog tlaka te imunološkog sustava i krvnog šećera.
Uključuje i 8 esencijalnih koja ne proizvodimo sami i trebamo konzumirati iz hrane.
Sjemenke konoplje sadrže u prosjeku: 22.5 % proteina, 30 % masti, 503 kalorija /100 g, 35.8 % ugljikohidrata, vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D, E.
Ulje konoplje je bogato višestruko nezasićenim masnim kiselinama : linolnom ,omega–3 masnom kiselinom, oleinskom masnom i gama-linolenskom omega–6 masnom kiselinom.
Višestruko nezasićene masne kiseline djeluju vrlo blagotvorno na zdravlje, ali su osjetljive na visoke temperature , stoga se ulje konoplje preporučuje konzumirati u hladnim jelima.
Konoplja je vrlo koristan sastojak u kozmetici. Konopljino ulje sadrži vitamin E koji pomaže pri usporavanju starenja kože.
Ne začepljuje pore, a koža ga vrlo brzo i dobro upija. Vraća joj vlagu, obnavlja je i oživljava. Posebno se preporučuje za suhu, zrelu, nadraženu, umornu i dehidriranu kožu.
Odlično je za smirivanje kože i ujednačavanje tena.
Konopljino ulje
Konopljino ulje: kupi ovdje
Dresing za salatu od konopljinog ulja
3žlice Siladi hladno prešanog ulja konoplje
3 žlice Siladi hladno prešanog suncokretovog ulja
3 žlice Siladi jabučnog octa
Zelena salata po želji
Sve sastojke ubaciti u blender i miksati, dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Preliti po salati i poslužiti hladno.
Konopljino brašno
Konopljino brašno: kupi ovdje
Međimurska pizza
1 kocka svježeg kvasca
2 velike žlice prosijanog Siladi konopljinog brašna
13 velikih žlica Siladi brašna T-850
200 ml mlake vode
1 žličica soli
prstohvat šećera
3 velike žlice Siladi ulja od konoplje
Nadjev:
pire od rajčice
origano
vrganji (ili gljive prema želji)
špek, prga
papar
Stavite kvasac i prstohvat šećera u 3 žlice tople vode da se kvasac digne. Kad se zapjeni, umijesite ga u brašno, dodajte sol, mlaku vodu i ulje. Umijesite meko tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže 20-tak minuta. Kad se tijesto digne, rastegnite ga po nauljenoj tepsiji i ostavite da se diže još 10 minuta. Tijesto premažite pireom od rajčica, začinite origanom, dodajte prema želji gljive, špek, papar, narezanu prgu. Pecite 15-20 minuta na 200 stupnjeva.
Konopljine sjemenke
Konopljine sjemenke: kupi ovdje
Maslac od sjemenki konoplje
2 šalice Siladi sjemenki konoplje (neoljuštene)
2 režnja češnjaka (narezan na sitno)
3 žlice Siladi konopljina ulja
sol i papar prema želji
peršin, kopar
Sve sastojke ubaciti u blender i miksati, dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Ako je smjesa presuha, dodati još malo konopljina ulja. Prelijati u staklenu posudu i držati u hladnjaku.
Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook Instagram