Slatki pelin (Artemisia Annua)

Slatki pelin (Artemisia Annua) biljka je koju su još prije 2000 godina koristili Kinezi u liječenju groznice, a prije 1000 godina počela je njena primjena u liječenju malarije.

Čaj od slatkog pelina  povećava imunitet organizma,djeluje antikancerogeno, uništava viruse,bakterije i parazite.

Istraživanje o njenoj korisnosti u liječenju tumora započeo je 1990. godine profesor Henry Lai na sveučilištu u Washingtonu.

Čaj, tinktura ili oblog slatkog pelina djeluje protuupalno, antibakterijski, antigljivično, jača imunitet, pomaže kod probave, štiti jetru, liječi od parazita i pomaže kod kožnih bolesti.

Slatki pelin u sebi sadrži artemisinin njegovu aktivnu supstancu koja u kontaktu sa željezom iz stranih tijela oslobađa negativno naelektrizirane atome kisika koji se nazivaju slobodni radikali. Slobodni radikali napadaju gore navedena strana tijela uključujući kancerogene ćelije i uništavaju ih.

Na ovaj način slatki pelin pomaže imunom sistemu i povećava njegovu efikasnost uništavajući i djelujući isključivo protiv stranih tijela u organizmu.

U novijim  istraživanjima(časopis life science) artemisinin se pokazao iznimno djelotvoran kod širokog spektra karcinoma, posebno onih najagresivnijih: leukemije, raka crijeva, pluća i dojke, te pomaže kod melanoma, raka jajnika, tumora na mozgu i karcinoma prostate.Istraživanje pokazuje da je artemisinin koji je jedna od supstanci slatkog pelina  veoma toksičan za ćelije tumora.Važno je napomenuti kako je spomenuti proces djelotvoran samo ako se prije početka uzimanja slatkog pelina unese dovoljna količina željeza u organizam.

U 250 ml prokuhane vode dodati 2 čajne žlice slatkog pelina. Poklopiti i ostaviti 15 minuta te procijediti i piti.

Može se piti tri puta dnevno najbolje 2 sata pije jela.

 

izvori istraživanja: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15642597

https://www.cancertreatmentsresearch.com/artemisia-annua-its-extract-artemisinin/